About

Name : Musa Kazhim

Educational Background

1983-1989 : Yayasan Pesantren Islam (YAPI), studying Arabic sciences

1990-1991 : Courseworks, Muthahhari Foundation for Islamic Enlightment of Thoughts on Basic Western Philosophy and Communication Skills, Bandung, West Java

1990-1991 : Courseworks, English Language Center, Bandung, West Java

1991-1995 : Introdutory Courses, Islamic Seminary of Hojjatiyeh, Qom, studying Kalam (Islamic Theology) and Islamic Philosophy

1996-1997 : Courseworks, Homsglen College of Melbourne, mastering in English and Mass Media Studies, State of Victoria, Australia

2000 : Motivation Training, Asia Works, Klub Rasuna, Jakarta

2000-2004 : Graduated from Islamic College of Madinatul Ilmi, Sawangan, Depok

Language Proficiency:

Arabic: reading (fluent), speaking (excellent), writing (excellent)

English: reading (fluent), speaking (excellent), writing (excellent)

Persian: reading (fair), speaking (fair), writing (poor)

Media Skills:

Computer: Word Processings, Power Point,

Internet: browsers usage and content development

Newspaper: feature writing

Television: script writing and editing, programs development

Working Experiences:

1997-1998

Contributor on Science and Technology Supplement,

“The Indonesia Times”, Jakarta

1998-1999

Founder-Director of The Centre of Information for Mass Media (CIMM), Bandung-West Java

1999-2000

General Manager of The Indonesian Islamic Media Network (IIMaN), Jakarta

2001-2002

Scriptwriter for TASAWUF, a weekly television program, ANTEVE, Jakarta.

2001-2002

Columnist on socio-religious subjects, Weely Tabloid, “Adil”, Jakarta

2001-Now

Editorial staff of Islamic Philosophy Series, Mizan Publishing House, Bandung-West Java

2006-Now

Lecturer in Islamic College for Advanced Studies, ICAS, Jakarta

Publications:

  • Translation of Ali Syari’ati’s Ad-du’a (Doa: Dari Ali Zainal Abidin sampai Alexis Carrel), Pustaka Hidayah, 1995.
  • Translation of Nahj Al-Nalaghah for Children (Membaca Alam bersama Ali bin Abi Thalib), Pesona, Bandung, 1998.
  • Co-editing “Rekayasa Sosial; Reformasi atau Revolusi”, in Indonesian socio-political engineering, Rosda Karya, Bandung, 1998.
  • Co-editing “Suara Mahasiswa, Suara Rakyat”, compilation of opinions and essays from students and activists, Rosda Karya, Bandung, 1998.
  • Co-editing “Melaju Menuju Kurun Baru; Menanggapi Kuliah ‘Millenium Evening’-nya Stephen Hawking”, which compiled Indonesian intellectuals responses to the speculation of Stephen Hawking on the upcoming of genetically-improved human cloning, Mizan, Bandung, 1998.
  • Co-writing “Lima Partai dalam Timbangan”, on historical background and analyses of Indonesia’s political parties, Pustaka Hidayah, 1999.
  • Editing “Menuju Indonesia Baru; Menggagas Reformasi Total”, a comprehensive discussion of Indonesian socio-politico-economic Reforms Program, Pustaka Hidayah, 1999.
  • Translation of Mohammed Mehdi Al-Ashify’s Al-Hawa (Hawa Nafsu), YAPI, Bangil, 1999.
  • Translation of Oliver Leaman’s A Brief History of Islamic Philosophy (Pengantar Filsafat Islam: Sebuah Pendekatan Tematis), Mizan, 2001.
  • Translation of Majid Fakhry’ A Short Introduction to Islamic Philosophy, Theology, and Mysticism (Sejarah Filsafat Islam: Sebuah Peta Kronologis) , Mizan, 2001.
  • Translation and Editing of Ibn Arabi Kitâb ath-Thahârah min al-Futûhât al-Makkiyah (Menghampiri Sang Kudus), Mizan, 2001.
  • Translation and Editing of Murtadha Mutahhari’s Muhâdhârat fi Al-Falsafah Al-Islâmiyyah (Pengantar Pemikiran Shadra: Filsafat Hikmah), Mizan, 2002.
  • Translation and Editing of Taqi Mishbah Yazdi’s Al-Manhaj Al-Jadîd fi Ta’lîm Al-Falsafah (Buku Daras Filsafat Islam), Mizan, 2004.
  • Translation and Editing of Imam Khomeini’s Al-Arba’ûna Hadîtsan, (40 Hadis Imam Khomeini), Mizan, 2004.
  • Translation and Editing of al-Adâb al-Ma’nawiyyah li as-Shalâh, (Hakikat dan Rahasia Shalat: Mikraj Ruhani), Misbah, 2004.
  • Translation and Editing of John Renard’s Knowledge of God in Classical Sufism (Mengenal Allah), Mizan, 2005.
  • Translation and Editing of Adil Salahi’s, Muhammad:Man and Prophet, Mizan, 2006.
  • Translation and Editing of Toshihiko Isutzu, Sufism and Toism, Mizan, 2006.
  • Translation and Editing of Murtadha Mutahhari’s Al-‘Adl Al-Ilâhi (Keadilan Ilahi), Mizan, 2007.
  • Writing “The Philosophy of Wahdatul Wujud (Mazhab Wahdatul Wujud)”, article in Quarterly Journal, Al-Hikmah, Muthahhari-Mizan, 1997.
  • Writing “The Cultural Decline of The West: From Renaissance to Post-modernism (Kehancuran Budaya Barat: Sejak Renaisans hingga Pos-modernisme)”, paper for the seminar On The Reconstruction of Civilizations, University of Indonesia, Depok, 2000.
  • Writing “Controvercies Regarding Existence, Intellect and Soul (Kontroversi2 Seputar Wujud, Akal dan Hati)”, article in Quarterly Journal, Al-Huda, Islamic Cultural Centre, 2001.
  • Writing “Islamic Theosophy and The Religion of The Future (Filsafat Hikmah dan Agama Masa Depan)”, paper for Islamic Renaissance Seminar in Paramadina University, 2003.
  • Writing “Becoming A Sufi (Belajar Menjadi Sufi)”, Lentera, 2003.
  • Writing “Sufi Interpretations (Tafsir Sufi)”, Lentera, 2004.
  • Co-Writing, “Ahmadinejad: David vs Savagery of the Worlds Goliath (Ahmadinejad: David Melawan Angkara Goliath Dunia), Mizan, 2006.
  • Writing “The Full Circle of Jihad according to Imam Khomeini (Lingkaran Utuh Jihad menurut Imam Khomeini), paper for Islam vs. The West Seminar in University Center, UGM, Jogjakarta, 2007.
  • Editing of Muhammad Baqir Shadr’s Falsafatuna, on going.
  • Translation and Editing of Muhammad Baqir Shadr’s Iqtishâduna, on going.
Advertisements

25 thoughts on “About

  1. Salam, Ustadz Musa, Bagus Blog Antum. Mudah-mudahan ini bisa memacu produktifitas Antum untuk Ekspansi tulisan ke mass media, untuk menegaskan Mazhab tengah kita (diantara ekstrim Liberal dan Skripturalis)

    Wassalam, Ahmad Samantho

  2. abumuhammadbaqir says:

    Waduh..temen sekelas ane yg dulu laab jail dan agak … ke gus-gusan ((waktu itu antum masìh kelas dua ibtida,and waktu itu antum di A ane di B)) udah jadi orang hebat,hasud ane jadinya,but anyway emang dari dulu antum syatir cuman karena masih sogir aja waktu itu jadi ya masih laab,ane inget kejadian waktu antum dikejar-kejar almarhum walidukumul jalil (tohhrollohu ruhahu) sambil beliau membawa rotan.
    Namun lihat sekarang orang tua mana yang tidak bangga and bahagia memiliki anak yang hebat seperti antum.

  3. cara anda menyampaikan artikel anda dalam bahasa ingris good banget , saya mudah memahami (bukan memuji apalagi memuja bisa mussyrik kata ustas) dan saya mendapat ilmu ,baru salam kenal @very good your articel

  4. Bima says:

    Terima kasih Ustaz.
    Paling tidak membantu kerinduan sekian lama tidak mendengar ceramahnya. …hampir 10 Tahun-an yang lalu di Pelesiran 44 Bandung.
    Sekali lagi terima kasih.

  5. dimensi2x2 says:

    Assalamu Alaikum Ustad,

    Terima kasih telah berkunjung ke Blog saya..
    Setiap sore saya pasti berkunjung ke Blog Ustad untuk belajar, Jg Ustad Mushadiq (M3), jg Ustad Muchsin Labib, Ustad Saleh Lapadi, dan banyak lagi Para Pencari Tuhan yang Para Pencinta Ahlul Bayt AS

    Saya dari makassar,
    meski belum pernah mengikuti tarbiyah Ahlul Bayt AS..tapi dulu dan sampai sekarang saya lebih banyak berkutat di khasanah bacaan-bacaan tentang Ahlul Bayt AS..tapi jarang beli buku..hehehe..paling juga berkutat di bursa buku atau lari ke toko buku di luar kampus..

    demikian ustad, Wassalam

    Kurniawan

  6. nirwan says:

    assalamualaikum

    blog Anda menarik. Kalaulah boleh, saya berniat untuk tukar-menukar link. 🙂

    wassalam dari medan
    nirwan
    nirwansyahputra.wordpress.com

  7. musakazhim says:

    Waduuuuuh….jangan memuji sebelum dicoba (tagline merek sebuah produk busana Muslim–tahukan yang Musa maksud?). Ini masih tertatih-tatih pindah mentalitas (dari kaku seperti batu ke renyah seperti kerupuk). Perlu banyak lagi input2 penting dari Abangku yang sudah jauh (kira2 6000000 km) di depan.
    Makasih atas dukungan dan masukannya:)

  8. Afifah says:

    Loh, pa ustaz,,,,ga faham ,
    Salawat aja deh liat CV nya, mudah2an ilmu dan prestasinya berkah, berguna bagi agama, nusa dan bangsa 😀 and don’t forget to keep ure feet on the ground 😉

  9. musakazhim says:

    Amien…ga ada salah paham. Tapi yg jelas cv itu mau diganti…soalnya skrng sudah lebih paham tujuan membuat blog: jangan terlalu serius…hehehe…

  10. akbar says:

    Assalamu’alaikum. Ustad.. salam kenal.. saya seorang mahasiswa yang sdang skripsi. setelah saya membaca tentang tulisan Ustad tentang Utilitarianisme, saya tertarik untuk memahami lebih lanjut. saya ingin menanyakan referensi buku judul dan pengarangnya yang ustad pakai tentang Utilitarianisme. terimakasih banyak sebelumnya… Wassalamu’alaikum

  11. aman_amein says:

    Bismihitaala.

    Salam syed holishumo khube.
    Agha Musa bandeh dar qom hastam , yek duste qadimi shumo ismish abu hamzah salam rasond eshon email shumo mekhod lutfan beh man befirested, khele mamnoonam.

  12. Fatimah Alwi says:

    aslmkum ustadz sy mau membuat makalah tentang pendidikan pra sekolah di timur tengah, kalau boleh sy mau tny2 sedikit tentang pendidikan disana. terima kasih

  13. Assalamualaikum ya Habibana Musa al Habsyi. perkenalkan ana adalah salah satu pengurus majlis da’wah Al Adni aswaja pimpinan Habibana Fahmy al Idrus (Ciawi Bogor), dimana Habibana Fahmy pernah menjadi murid Habibana Husein al Habsyi dan beliau sangat menghormati Habibana Husein. Beliau ingin mempunyai fotonya Habibana Husein yang seperti foto di atas namun tidak menemukan yg hiresnya untuk dicetak foto sebagai kenang-kenangan beliau. Mohon apabila Habibana Musa berkenan untuk mengirimkan foto ayahanda Habibana Husein yg hires ke email ana atau email aladniaswaja. Demikian, jazakumullah khair.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s